Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2014 21:36 - О неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин?
Автор: hanasaruh Категория: Политика   
Прочетен: 883 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 04.11.2014 00:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
О неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш „и не пееш” на своя език?
image     
Идеята да се използва англо-езическия празник Halloween за основен мотив на предаването Х Фактор излъчено по Нова на 28 октомври е не само безвкусна и отблъскваща но и също анти-християнска и анти-българска. Учудващо е как се намират защитници на този низък и чужд на Българската душевност "празник". Може би деградацията на ценностната ни система е тотална. На защитниците на празника ще кажа че живея в Канада 14 години и никога не го възприех. Аз мисля че един уважаващ себе си народ трябва да съхранява достойнството и традициите си особенно когато една чужда култура атакува агресивно по всички измерения с много ресурси и с предварителна стратегия за доминиране.

     Обратно към Х Фактор. Подбора на песните от страна на журито, с изключение на една, беше изцяло и единствено англо-езичен. Тези песни, с малки изключения, бяха от репертоара на едно 
поколение кряскащи, врякащи и виещи жени любими предимно на северно-американските момиченца в пубертетна възраст. Аз се обзалагам и предизвиквам тези продуценти и съдии от журито че аз, който не съм професионален музикант ще избера някои от отпадналите участници, които ще победят техните избранници чрез подбор в репертоара си само на български песни. Ами те нито съдиите, нито изпълнителите, нито публиката не разбират за какво става дума в тези текстове. На кого е нужно това мъчение? Повечето от тях пеят фалшиво, разбирам млади и неопитни, но като им изберат и песни които не са за тях и на това отгоре и на чужд език?

     Забелязва се и тенденция да се заменят прекрасни български думи и изрази с чуждици, като че ли това ще направи говорещия по-интелигентен. От същото това предаване чух един от журито да казва: „Не искам да съм в неговите обувки” което е буквален превод на англо-езична идиома при наличието на натуралното и българското „не искам да съм на неговото място”.
Този нов кръстоносен поход срещу духовността на българина не среща почти никакъв отпор от страна на медиите. Битката там отдавна е загубена чрез продажба на собственост и привличане на не български продуценти, какъвто е случаят с телевизия Нова и предаването хикс фактор.

Българино събуди се!

Ники Йончев,
Торонто



Гласувай:
3




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hanasaruh
Категория: Новини
Прочетен: 7948
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930